woensdag 18 december 2013

Update woensdag 18-12-2013, 9.00
Ik kreeg via Twitter een geweldige brief van een fysiotherapeut Jansen uit Rijssen aan minister Schippers. Titel: 'Hebben wij het over hetzelfde zorgstelsel?' Heel goed, dat begon ik me zo langzamerhand ook af te vragen. Henk van Gerven van de SP heeft de brief rondgetwitterd. Dank ook meneer Van Gerven! Ook goed: de fysiotherapeut noemt mij 'de heer De Rijke'. Fijn toch om te zien dat er meer mensen goed zijn opgevoed.

Open brief aan minister Schippers
Hebben wij het over hetzelfde zorgstelsel?

Geachte mevrouw Schippers,

Ik heb uw reactie, gericht aan de heer Daniel de Rijke, gelezen. Ik kan slechts twee conclusies trekken uit het door u geschetste beeld van de zorg in Nederland. Of u heeft het over een ander zorgstelsel, of u heeft er geen weet van wat er in de praktijk gebeurt. Als ervaringdeskundige uit de praktijk vertel ik u graag wat er werkelijk speelt.

1. Ik zou van u graag een lijst van sportletsels, die op de chronische lijst voorkomen, ontvangen. Bij sporten worden met name spier-, pees- en gewrichtletsels opgelopen. Waar staan die in de chronische lijst? U zult ze ook niet kunnen vinden, maar waarom trekt u dan rookgordijnen op?

2. In Nederland zijn meer dan 1000 zorgpolissen beschikbaar. U zegt dat er 6 voldoen aan het criterium van aanname zonder medische selectie + vergoeding van onbeperkte fysiotherapie. Voor de duidelijkheid: het gaat hier in theorie om 5 zorgpolissen. Van deze 5 polissen is er slechts 1 financieel toegankelijk. Dit is de FNV AV 2 polis, die € 113,08 euro kost + de kosten van een lidmaatschap FNV (maximal € 16,-- per gezin). De op een na goedkoopste polis, de Prolife polis, kost al € 159,45 per maand. Maar een Delta Lloyd AV Top kost € 213,-- per maand. Dit zijn bedragen die niet betaalbaar zijn voor een Nederlander met een modaal loon, laat staan voor een student, AOW-er of werkzoekende.

3. U heeft het over een uitbreiding van het basispakket. Het schrappen van de fysiotherapeutische vergoeding vanuit de basisverzekering voor reuma, hartfalen en osteoporose lijkt mij een duidelijk feit van het tegendeel.

De heer De Rijke wordt aangetast in zijn recht om zich als burger te kunnen verzekeren. U, en ook uw voorganger de heer Hoogervorst, hebben beloofd dat zorg verzekerbaar blijft. Ik kan u voorspellen dat door het gebrek aan solidariteit binnen de aanvullende verzekeringen, en de steeds verder doorgevoerde versnippering van polissen door de zorgverzekeraar, deze belofte niet langer nagekomen kan worden.

Ik weet dat u graag een andere waarheid wilt zien. Ook weet ik dat de zorgverzekeraars u graag in de illusie willen laten geloven dat de zorg goedkoper wordt en van een betere kwaliteit. Deze werkelijkheid bestaat alleen op papier en niet op de werkvloer. Iedere zorgverlener op de werkvloer kan u het tegendeel vertellen. 

Graag ga ik met u de uitdaging aan om te zoeken naar een zorgsysteem dat wel duurzaam en sociaal is. 

Hoogachtend,
H.M. Jansen
Fysiotherapeut


Update woensdag 18-12-2013, 12.10
Het blad Zorgvisie heeft gisteren een goed artikel gepuliceerd over deze kwestie. Het blad (site?) heeft ook Renske Leyten om een reactie gevraagd. Zij zegt: ''De minister vindt het prima dat er in de aanvullende verzekeringen risicoselectie voor komt. Ik ben het daar niet mee eens. Je ziet nu dat belangrijke behandelingen voor mensen met een chronische ziekte in de aanvullende pakketten terecht komen. (-) Dat vind ik een wel degelijk uitholling van de solidariteit in het verzekeringssysteem. Er zou in de aanvullende polis, net zoals in de basispolis, een vereveningssysteem geïntroduceerd moeten worden. Dit om de prikkels bij verzekeraars weg te halen om te handelen als winstgedreven bedrijven, wat ze in feite ook zijn.' Het blad had er vrijdag kennelijk ook al over geschreven, maar dat naar aanleiding van een onderzoek dat aantoont dat de verevening (een van de onderliggende problemen) niet werkt.
Je leest het hele artikel hierUpdate woensdag 18-12-2013, 12.20
RTV-NH heeft ook een bericht op Facebook geplaatst. Ook weer bijna alleen maar bijval in de reacties. Goed! Lees het hier

Update woensdag 18-12-2013, 12.25
En ik sta nu ook op YouTube, heeft RTV-NH zelf gedaan. Pas 358 views. Dat kan beter! 
Ga naar YouTube

Update woensdag 18-12-2013, 12.26
Nou vooruit, volgens mij kan ik dat ook op blogspot zetten.

Update woensdag 18-12-2013, 14.30
Ook de site Zorgkiezer.nl, een vergelijkingssite voor zorgverzekeringen, heeft het bericht geplaatst over de brief. Lees het artikelUpdate woensdag 18-12-2013, 14.35
Ik kom nu eindelijk een link tegen naar de uitzending van Giel van afgelopen maandag. De link gaat direct naar het fragment met het interview. Luister naar Giel (en naar mij natuurlijk)

Update woensdag 18-12-2013, 18.55
Fysiotherapeut Henk Jansen uit Rijssen blijkt al drie jaar te strijden tegen de marktwerking in de zorg. 'Deze marktwerking is veel te breed getrokken. De overheid laat de basiszorg steeds verder los door hogere eigen risico's te vragen en door zorgverleners toe te staan dat verzekerden alleen nog terecht kunnen die de zorgverzekeraar aanwijst.' Hij houdt een Facebook-pagina bij over alle misstanden. Geschreven vanuit de fysiotherapie maar in de praktijk, zo zegt hij, gaat het heel vaak over problemen zoals ik die nu bijvoorbeeld ondervind. Heel goed. Ga naar Fysiotherapie in nood
Update woensdag 18-12-2013, 19.20
Je kunt ook reageren op dit blog, ik geloof niet dat veel mensen dat doorhebben (het duurde ook even voordat ik dat doorhad). Amber Scorpio kwam met een mooie reactie: 'Hoi Daniël Ten eerste wil ik zeggen dat het werkelijk geweldig is hoe je dit hebt aangepakt. Ik ben zeker vanaf 22:00 bezig geweest met het lezen van alle updates (terwijl ik morgen ook tentamen heb). (-) Het is eigenlijk al bizar dat mensen die hun hele leven medicijnen en/of zorg nodig hebben om normaal te functioneren, daar zo ontzettend veel nadelen ondervinden (-). Maar dat je je niet mag verzekeren voor fysio als je de prestatie hebt geleverd om iets als kanker te overwinnen... dan wordt ik toch wel een beetje misselijk. Ik sta hier gewoon te poppelen om dat RTL lulletje een draai om zijn oren te geven en hem een lesje leren.' Hear hear!
Wil je ook reageren? Dat kan! Reageer! Hieronder, geloof ik. Doe het! En doe het nu!
[Wel netjes houden hoor anders moet ik dat allemaal gaan modereren want als ik dat niet doe worden mijn ouderfiguren boos en heb ik dat weer.] 

Update woensdag 18-12-2013, 20.30
Henk van Gerven van de SP heeft zojuist een motie ingediend over de risicoselectie zoals die is aangekaart door Daniël de Rijke. Wow. [Ik krijg geen geluidsfragment geupload dus ik heb er een filmpje van gemaakt, je moet op de play-button link onderin drukken, geloof ik.]

Update woensdag 18-12-2013, 21.00
De reactie van de minister is trouwens behoorlijk waardeloos. Een acceptatieplicht voor aanvullende verzekeringen is onuitvoerbaar, zegt ze. Want het zijn particuliere verzekeringen. Nou, dat is dan misschien niet zo goed, minister. ‘Deze oplossing is via de Europese route onbegaanbaar,’ zegt ze ook. Nou dan kiest ze toch een andere route? Bovendien gaat ze in het geheel niet in op het argument van Van Gerven: ‘De minister wil geen risicoselectie in de basisverzekering. Maar dat gebeurt nu via de omweg van de aanvullende verzekering.’ Precies!

Update woensdag 18-12-2013, 20.32
Moet deze mevrouw straks Rutte opvolgen? Gelukkig is ze geen politicus van het jaar geworden, dat fluisterde iedereen wel. Als het nou maar niet door mij komt dat ze dat niet is geworden, anders zijn wij ex-kankerpatiënten die gewoon rugby willen spelen helemaal de Sjaak.

Update woensdag 18-12-2013, 21.10
Wie klachten heeft over uitsluiting kan nog steeds terecht bij het meldpunt van de NFK. Wie moeite heeft met het afsluiten van een aanvullende verzekering kan contact opnemen met de Zorglijn van de NPCF. Bel: 030 29 16 777, of mail: zorglijn@npcf.nl of kijk op de website van de NPCF

Geen opmerkingen:

Een reactie posten