woensdag 15 januari 2014

Update woensdag 15-01-14, 23.00
Staatssecretaris Van Rijn van VWS heeft ook een probleem: 67 procent van de gemeenten is niet akkoord met de plannen voor de Wmo. Gaat lekker daar op VWS. De Wmo is de thuiszorg en de huishoudelijke hulpen enzo, voor ouderen, maar ook heel belangrijk voor mensen met een chronische ziekte of een beperking.
Update woensdag 15-01-14, 22.55
In het NRC is Arie Slob van de ChristenUnie duidelijk. ‘Het toelaten van winstuitkeringen door ziekenhuizen is een hele principiële stap. Je steekt de Rubicon over.’ Die gaat dus niet zwichten (hoop ik). Het CDA zegt: ‘Geld voor de zorg moet in de zorg blijven.’ Leuk om dan de tweet van Linda Voortman van GroenLinks te lezen: ‘Verstandig dat CDA nu ook tegen winstuitkering zorg is (was plan Klink). Zorggeld moet naar zorg gaan, niet naar uitkering aandeelhouders.’ Het was dus een plan van Ab Klink, ooit minister van Volksgezondheid voor het CDA. Van Klink zijn we ook nog niet af, zie ik na even googelen. Die is sinds 1 januari lid van de raad van bestuur van zorgverzekeraar VGZ, waar hij zich gaat bezighouden met de inkoop van zorg. Zou hij in die functie nog steeds voorstander ervan zijn dat ziekenhuizen met zijn (onze) centen leuk winst gaan zitten maken? Zou ik wel eens willen weten. Reageren kan nog hieronder meneer Klink :-)
Update woensdag 15-01-14, 22.35
De FNV was in 2012 al fel tegen het plan van Schippers om winstuitkering mogelijk te maken. Nu weet ik niet zo goed waarom de FNV zich hier boos om maakt, maar ze zeggen goede dingen. Volgens de bond is het vrijwel zeker dat hierdoor de doelmatigheid van de zorg zal verslechteren. ‘Liberalisering blijkt een uitnodiging voor het opdrijven van het volume, waarbij vaak niet erg duidelijk is wat de volksgezondheid daarmee is opgeschoten. Dat leidt dan weer tot kostenoverschrijdingen met als politiek antwoord verkleining van het basispakket en verhoging van de eigen betalingen. Het voorstel om winstuitkeringen mogelijk te maken kan dat proces alleen maar versnellen.’ De bond noemde het onduidelijk welk probleem hier eigenlijk mee zou worden opgelost. Ik las het op nu.nl
Update woensdag 15-01-14, 22.25
De NPCF is trouwens fel tegen winstuitkeringen voor ziekenhuizen, lees ik. ‘Het doel van zorg verlenen moet zijn: gezondheid en kwaliteit van leven voor patiënten. En niet winst maken.’ (-) Uit onderzoek blijkt dat ziekenhuizen die winst uitkeren, het voor de patiënt niet altijd beter doen en ook niet altijd goedkoper werken.’ (-) ‘Het risico dat met dit wetsvoorstel weer prikkels ontstaan die tot onnodig veel of onnodig dure zorg leiden, vinden patiëntenorganisaties te groot.’ Dit gaat dus weer over dat wetsvoorstel dat Schippers nu op het laatste moment heeft teruggehaald. Ze had in het vorige kabinet ook al zo’n plan (het kabinet Wilders I dus) maar dat is toen niet behandeld omdat het kabinet viel. Dus we zijn er dus vast niet vanaf.
Update woensdag 15-01-14, 20.45
Minister Schippers wil dat ziekenhuizen winst kunnen gaan uitkeren. Belachelijk! Winst maken op ziekte! Gelukkig zijn nu al zo veel partijen tegen, dat de minister het niet zou redden in de Eerste Kamer. Het debat dat morgen zou plaatsvinden is op het laatste moment uitgesteld, meldt de site van NRC, omdat ze geen meerderheid zou halen. Opvallend is wel de opstelling van de PvdA. Die was eerst tegen winstuitkering, maar nu voor. Zoals (de erg leuke) cabaretier Jeroen van Merwijk zaterdag al zei in de Volkskrant: ‘Met zo’n PvdA heb je geen VVD meer nodig.’ Van Merwijk (die ook heel verstandig is) heeft zijn lidmaatschap op de partij dan ook opgezegd.
Update woensdag 15-01-14, 14.30
Mijn biodynamische vader heeft na de kerst een klacht ingediend bij de ombudsman van NRC over dat rare, negatieve artikel. Nooit antwoord op gehad. Vandaag heeft hij maar even een herinnering gestuurd. ‘Een krantenbedrijf dat in zo’n snel tempo lezers verliest, zou zuinig moeten zijn op iedereen die de krant(en) nog enigszins serieus neemt.’ Haha!Hier de hele brief:

Beste heer De Jong,


Even na kerst heb ik een mail gestuurd waarin ik aan de kaak heb gesteld hoe uw krant mijn zoon, Daniël de Rijke, heeft behandeld. Ik heb helaas nog geen reactie van u mogen ontvangen, zelfs geen ontvangstbevestiging. Nu weet ik wel dat ik geen abonnee meer ben van NRC, maar ik mag toch hopen dat ook lezers die geen abonnee zijn een beroep op u mogen doen. Mocht dat niet zo zijn of mocht u om andere redenen mijn zaak niet in behandeling wensen te nemen, dan had ik dat graag van u vernomen. Dat zou ook wel zo netjes zijn. Een krantenbedrijf dat in zo’n snel tempo lezers verliest, zou zuinig moeten zijn op iedereen die de krant(en) nog enigszins serieus neemt.

Met vriendelijke groet, Frank Bokern

Update woensdag 15-01-14, 11.30
Isabelle Lebrocquy is de vrouw die mij heeft uitgenodigd voor de conferentie in Brussel. Zij wil bemiddelt met haar sociale onderneming oPuce in volwaardig werk voor ex-kankerpatiënten. Met een langlopende enquête probeert ze het probleem in kaart te brengen. Ga naar de enquête