maandag 13 januari 2014

Update maandag 13-01-14, 15.35
Marktwerking in de zorg betekent ook dat patiënten bij bankroet niet altijd zeker zijn van zorg, schrijft het FD vandaag. Lekker is dat. ‘Curatoren met ervaring met faillissementen in de zorg’ stuiten op onervarenheid bij financiers, gebrek aan richtlijnen en conflicterende wet- en regelgeving. Curator Mark Udink zegt: ‘Wat gebeurt er als een jeugdzorginstelling tijdens de kerstperiode failliet gaat? Dan moet de gemeente inspringen en op stel en sprong geld verstrekken om de zorg voort te kunnen zetten. Dat zie ik niet zomaar gebeuren. Of wat als er weer een grote thuiszorginstelling omvalt? Ik kan zoveel situaties bedenken waarin discontinuïteit dreigt.’ Curator Marie José Cools zegt in het FD: ‘Niemand wil de partij zijn die een groep patiënten op straat zet. Er móét op zo’n moment zorg komen, dus dan gebeurt dat ook wel. Maar de overheid heeft door haar handen ervan af te trekken het risico helemaal naar de private financiers van het vastgoed verschoven.’ Zoals bij het Slotervaart, dat nu speelbal is commerciële jongens. 
Ik geef de link erbij naar het artikel in FD want dat wil de krant heel erg graag, maar de link zal wel weer niet werken (je kunt je wel aanmelden, dan kun je per maand tien artikelen gratis downloaden). Klik hier
Update maandag 13-01-14, 14.00
Er komen nog steeds verhalen binnen die mij laten zien hoe groot dit probleem nou daadwerkelijk is. Het blijkt dat als je een erfelijke ziekte in de familie hebt je ook al als risicogeval beschouwd kan worden. Je hoeft dus helemaal niet ziek geweest te zijn om uitgesloten te worden, de kans op ziek worden alleen al is genoeg voor hypotheekverstrekkers en verzekeraars. Een mevrouw die mij mailt sluit af met: 'Heel eng dit. Succes met je actie, heel belangrijk dat je dit doet!' Dank daarvoor. Heb jij ook voorbeelden van uitsluiting? Ik hoor het graag.