dinsdag 17 december 2013

Update dinsdag 17-12-2013, 07.30
Ook goedemorgen. Uit mijn bed gebeld door RTV-NH. Ze willen me live in de uitzending (radio). Ze vertelden dat ik vanochtend ook in De Telegraaf sta. Ook de Volksrant heeft (toch) een artikel.

Update dinsdag 17-12-2013, 07.35
Ik was gisteren trouwens ook nog gebeld door Folia, het blad van de UvA en de HvA. Artikel is gisteren meteen gepubliceerd. Lees het hierUpdate dinsdag 17-12-2013, 07.45
Ook Radio 3 aan de lijn. Ze willen me weer in de uitzending. Ik wilde eigenlijk een beetje uitslapen.

Update dinsdag 17-12-2013, 07.47
Mijn (bio-dynamische) namaakvader heeft me gisteren tot laat liggen googelen. Zelfs als je alleen 'Daniël' intikt ben ik al de derde hit. Hierna een paar dingen die hij heeft gevonden.

Update dinsdag 17-12-2013, 07.48
Joop.nl had al op zondag een artikel over mijn brief. Dat was al leuk. Maar gisteravond zag Frank dat bijna 6.000 mensen hebben gezegd dat ze het artikel 'leuk' vinden. Nou ja, leuk, leuk. Maar al die steun is wel fantastisch. Je vindt het artikel hier (nieuwe link volgens mij)


Update dinsdag 17-12-2013, 07.50
RTL Nieuws had gisteravond al meteen een artikel op de site over het antwoord van de minister, met de enige juiste conclusie in de kop: 'Schippers: geen veranderingen in aanvullende verzekering'. In de reacties op het artikel wordt de minister helemaal afgebrand. Bijvoorbeeld Egbert Kroon: 'De minister is een harteloos stuk verdriet.' Dank Egbert. Lees het artikel

Update dinsdag 17-12-2013, 07.55
Ook Linda houdt van mij. Nou ja, het blad dan (gelukkig). Hier is het bewijs

Update dinsdag 17-12-2013, 08.00
De SP stelt niet alleen Kamervragen, maar heeft sinds gistermiddag (geloof ik) ook een groot artikel over mijn brief op de site. En ze geven er meteen de juiste draai aan: er moet ook een acceptatieplicht komen voor de aanvullende verzekering. Go go go SP. Lees het artikel
Update dinsdag 17-12-2013, 08.05
En de NPCF sluit zich aan. De Nationale Patiënten en Consumenten Federatie. De koepel waar ook de NFK onder valt. Laurence Maes van de NFK (ze was ook op het RTL Journaal en in de uitzending van BNN Today en staat vandaag ook in allerlei kranten) heeft daar erg op aangedrongen, of beter misschien: op moeten aandringen. Maar goed, het artikel dat zij op hun site hebben gezet klinkt goed. 'Een verhaal als dat van Daniel komt vaker voor, dat horen wij ook van lidorganisaties. Wij vinden het ernstig dat zieke mensen soms moeite hebben zich goed aanvullend te verzekeren.' En: 'Steeds meer zorg, zoals fysiotherapie, verdwijnt uit het basispakket en wordt overgeheveld naar de aanvullende verzekering.' Maar: 'niet iedereen (wordt) geaccepteerd voor de meest uitgebreide aanvullende pakketten. Het gevolg is dat een aantal patiëntgroepen, waaronder ook mensen met reuma, benadeeld worden.' Lees het hele artikel

Update dinsdag 17-12-2013, 08.10
Zo en nu even mijn haren kammen. Ik moet er natuurlijk wel een beetje netjes uitzien op de radio.

Update dinsdag 17-12-2013, 09.00
Op de sites van de kranten gaat het nu alleen nog maar over het antwoord van Schippers. Dat het een beetje raar antwoord is omdat ze eigenlijk helemaal niet op mijn vragen ingaat, dat wordt niet verteld. De artikelen van Trouw en Volkskrant zijn identiek. Het ANP bericht gekopieerd dus. Ik dacht dat echte kranten dat anders deden. Waarom niet even teruggrijpen op wat ik heb gezegd? Jammer hoor. In het artikel in de papieren Volkskrant krijgen de zorgverzekeraars ook erg de ruimte om onzin te verkopen. Het zal nu dan ook wel afgelopen zijn met die golf van publiciteit. Begin van de middag horen we of de Kamervragen doorgaan. Zal wel niet als zelfs journalisten van kwaliteitskranten die brief van de minister een afdoende antwoord vinden. Ik ga terug naar bed. Rugby'en is heftig, maar zo'n actie is ook topsport.

Update dinsdag 17-12-2013, 09.10
Nou nog eentje dan: het aantal hits op dit blog is vandaag alweer 3.000+, totaal aantal pageviews is nu 71.000+. Veel trouwe volgers misschien, maar toch. 

Update dinsdag 17-12-2013, 09.15
Misschien krijgt het toch nog een staartje. RTL Late Night aan de telefoon. Willen me vanavond misschien in de uitzending. Kijkdichtheid (hoor ik van Frank) gemiddeld 700.000 mensen. En alle ruimte om mijn verhaal te vertellen. Zou fijn zijn nu de kranten allemaal Schippers napraten.

Update dinsdag 17-12-2013, 09.15
Mijn bio-dynamische namaak-vader Frank heeft ook nog even de kijkcijfers opgezocht van het RTL Nieuws van gisteren: 1.567.000 kijkers. Zo hee. 

Update dinsdag 17-12-2013, 09.35
Ik dacht dat we een rustig dagje kregen. Niet dus. NOS aan de lijn. Willen mij hier misschien komen filmen als ik naar Politiek 24 kijk terwijl de Kamervragen worden behandeld. Allemaal misschien hè. Maar van uitslapen komt dus niks.

Update dinsdag 17-12-2013, 09.35
De uitzending van RTV-NH staat nu ook online. Luister hier (hee, ik was nog niet wakker!)

Update dinsdag 17-12-2013, 10.10
RTL Late Night gaat door. Tsjonge. Gaaf hoor. Hoop dat ik de ruimte krijg om een goed antwoord te geven op die rare brief van Schippers. 

Update dinsdag 17-12-2013, 10.30
Vanmiddag (telefonisch) te gast in een actualiteitenprogramma van RTV-NH. Een radioprogramma met vandaag als thema: 'Chronisch ziek, niet verzekerd'. 

Update dinsdag 17-12-2013, 11.30
Ook de CG-Raad meldt zich (de koepelorganisatie voor de patiëntenorganisaties van chronisch zieken en gehandicapten). Met een mooie mail, dank daarvoor. 

Directeur a.i. Gert Rebergen schrijft: 'U wijst met uw actie terecht op de gebreken in het huidige verzekeringssysteem. Daar hebben we als CG-Raad regelmatig aandacht voor gevraagd. Zo waarschuwen we al geruime tijd dat risicoselectie steeds vaker voorkomt, terwijl ondertussen het basispakket wordt uitgekleed. Dus we delen uw zorgen en vinden eveneens dat het de verkeerde kant op gaat.' Precies. Het is dus ook onzin wat de minister in haar brief beweert. De basisverzekering wordt wél steeds verder uitgekleed. En er vindt steeds meer risicoselectie plaats. Straks kunnen mensen met een ziekte, handicap of vlekje zich dus nergens meer verzekeren, zelfs niet als ze inmiddels weer geheel genezen zijn. Nu zou ik nog terecht kunnen bij zes verzekeraars, maar hoeveel zijn daar volgens jaar nog van over?

De CG-Raad heeft opdracht gegeven aan een universiteit om gericht onderzoek te doen naar de eisen en behoeften die chronisch zieken en gehandicapten stellen aan verzekeringen. Ze gaan een lobby opzetten die erop gericht is dat iedereen met een beperking zich afdoende kan verzekeren. Goed! Rebergen sluit af met: 'Dus we maken ons sterk voor dezelfde zaak! Veel succes met uw actie.' 
Kijk, deze meneer zegt wél u tegen mij. Kan de minister nog wat van leren! (Daar vallen heel veel mensen over dat ze zo populair doet en me gewoon met je aanspreekt.)

Update dinsdag 17-12-2013, 11.30
Gebeld door Tijd voor Twee, Radio 2. Ik kom zometeen om 12.10 uur in de uitzending

Update dinsdag 17-12-2013, 12.50
Mondelinge Kamervragen gaan niet door. Ook Daniël de Rijke treedt nu uit de anonimiteit en verklaart dat Van Miltenburg niet functioneert. (Grapje.) Geen idee waarom ze niet doorgaan. Misschien door die brief van Schippers, dat ze daarmee al geantwoord zou hebben. Maar die brief roept alleen maar meer vragen op eigenlijk. Zie ook het standpunt van de CG-Raad. Die zeggen nog net niet dat de Schippers liegt, maar veel scheelt het niet. 
Van Miltenburg is natuurlijk ook van de VVD en volgens mij kun je dat niet thuislaten als je een dagje gaat Kamervoorzitteren of hoe heet dat. 
Balen wel.

Update dinsdag 17-12-2013, 14.50
Ik heb de brief van Schippers in Tijd voor Twee gekwalificeerd als 'flauwekul'. Oeps. Het schoot er opeens uit. Ik heb hem nog eens goed bekeken en toen viel me opeens iets op: de tekst is geschreven in twee verschillende lettertypes. Zie je goed als je hem in een document zet. Ze hebben dus echt alles bij elkaar zitten knippen en plakken. Volgens die bio-dynamische man die maar de hele tijd aan de lijn en on de line hangt zijn de eerste drie alinea’s geschreven door de ambtenaar die precies weet wat er wel en niet in de pakketten zit en is het tweede deel van de ambtenaar die het brede politieke beleid voorbereidt. Een voorlichter heeft vervolgens met track changes voorstellen gedaan om zinnen te schrappen omdat ze politiek gevoelig waren. En die heeft, jammer, jammer, jammer de tekst niet gecontroleerd op de dubbele spaties die je dan altijd overhoudt. In het vervolg even doen heren: zoek/vervang dubbele spatie voor enkele spatie. Geen dank.

Update dinsdag 17-12-2013, 15.05
RTL Late Night begint zich terug te trekken. De redacteur krijgt het verhaal maar niet 'gestaafd'. Zou dit blog gewoon moeten lezen, weet hij precies wat er aan de hand is. Ik heb gezegd dat hij dan maar eens met de CG-Raad en de NPCF moet gaan bellen. Die vertegenwoordigen een paar miljoen patiënten en gehandicapten. Zij geven toch aan dat hun leden hier steeds vaker mee worden geconfronteerd? Hoeveel meer bewijs wil je hebben? Waarom dan weer alleen gaan bellen met de partijen waarvan je al van te voren kunt bedenken dat ze het gaan ontkennen of met smoezen komen? Stom hoor.

Update dinsdag 17-12-2013, 15.15
Bijna 7.500 bezoekers vandaag, totaal nu net iets meer dan 75.000. De aandacht loopt terug, dat is ook te zien aan het grafiekje. Nou, het heeft al heel veel meer aandacht gekregen dan ik ooit had durven hopen. En ik ga gewoon door hoor. Bovendien is 7.500 op een dag natuurlijk hartstikke veel. Ik moet oppassen, ik begin verwend te raken.Update dinsdag 17-12-2013, 15.20
BNR Nieuwsradio heeft ook aandacht besteed aan de zaak. Wist ik niet. Ze hebben de NPCF geïnterviewd. En NPCF-directeur Wilna Wind zegt gewoon keihard dat Schippers liegt: 'Je ziet wél dat er steeds meer dingen uit het basispakket gaan. Dat is gebeurd met de gedachte dat je je aanvullend kan verzekeren. Maar dan moet die aanvullende verzekering wel toegankelijk zijn. Daar komen toch steeds meer problemen mee.' Go go go Wilna!
Lees het artikel en beluister het fragment
Update dinsdag 17-12-2013, 16.10
RTL Late Night hoort van zorgverzekeraars dat ik loop te liegen. Wel gek dat die journalist dát dan niet in twijfel trekt. Zo'n jongen van zo'n tokshow weet natuurlijk helemaal niet wat dat is, een NPCF of een CG-Raad. Nou, dan was het vast ook een bijzonder raar gesprek geworden. Als zo'n redacteur het al niet snapt. Dom!

Update dinsdag 17-12-2013, 16.45
Het programma De Peiling van RTV-NH heeft niet alleen een heel uur besteed aan mijn brief (en ook mij aan het woord gelaten), maar heeft ook een enquête gehouden op de website. ‘Zieke mensen weigeren voor een aanvullende ziektekostenverzekering: is dat terecht of is dat een schandalige uitsluiting?’ Van alle stemmers (ik weet niet hoeveel dat er waren) vindt slecht 7 procent dat terecht. Maar liefst 93 procent van de stemmers vindt mensen weigeren voor een aanvullende verzekering ‘een schandalige uitsluiting’. 

Update dinsdag 17-12-2013, 16.50
Erik Hordijk van verzekeringssite.nl die ook werd geïnterviewd door RTV-NH zegt nu al te weten dat in 2015 nog minder zorgverzekeraars fysiotherapie gaan bieden in de aanvullende pakketten 'mede door alle media-aandacht' rond mijn brief. En moet ik me daar schuldig over voelen ofzo? Hij zei ook dat ik vorig jaar nog bij dertien verzekeraars terecht kon, terwijl het er dit jaar nog maar zeven zijn. Dat bedoel ik dus. En het jaar daarna nog maar vier misschien. En het jaar daarna nul. De hele redenering heb ik al eerder in dit blog gezet. Heeft dat ventje van RTL Late Night dus ook niet gelezen. Maar dit geeft dus precies aan hoe ziek dit systeem is en hoe afhankelijk we zijn geworden van de nukken van de zorgverzekeraars die gewoon alles mogen doen waar ze zin in hebben. Een vrije markt betekent dus dat zorgverzekeraars vrij zijn om te kiezen wie ze wel en wie ze niet willen verzekeren. Bedankt VVD. En PvdA natuurlijk: helemaal niks van gehoord. Maar ja, de PvdA is inmiddels ook gewoon de VVD-light. O nee, dat zei ik altijd van D66. Nou join the partij PvdA, zoukzegge.

Update dinsdag 17-12-2013, 18.20
De mediastorm lijkt geluwd. Misschien maar goed ook. Precies zes dagen geleden zijn we hier begonnen aan de keukentafel. En we hebben wel wat voor elkaar gekregen. Zo! Erg vermoeiend. Maar stiekem toch ook wel een beetje stoer dat ik nu gewoon Daniël de Rijke kan intikken in Google en dat er dan allemaal hits komen van kranten, tv-programma's en zo. Eerste hit is overigens die brief van Schippers. Beetje jammer. Alhoewel het natuurlijk ook wel wat is dat een minister zich genoodzaakt voelt mij een brief terug te schrijven en op internet te publiceren. 


Update dinsdag 17-12-2013, 18.25
Ik sta ook in het ND! Dat is het Nederlandsch Dagblad. Griffo-krantje, zegt mijn aangenomen bio-dynamische namaakvader die ook luistert naar de naam Frank. Maar wel landelijk, dat ND bedoel ik. Artikel zit achter een paywall. Alleen de eerste twee alinea's zijn te lezen. Maar toch wel leuk. Zijn ze in Zeeland tenminste ook allemaal op de hoogte. Daar kom ik nogal eens, zou toch jammer zijn als ik daar niet word herkend op straat :-)Update dinsdag 17-12-2013, 18.30
Gisteren had ook Het Parool een bericht hoor ik. Maar op de site is alleen een bericht over de brief van Schippers te vinden. Raar. Was ook al zo bij AD en Trouw: die hadden vanmorgen een artikel over mijn brief, maar op de site alleen een later bericht over die brief van de minister. Niet eens een verwijzing naar het eerdere artikel over mij. De echte krant en de krant online zijn dus totaal verschillend. Waar zijn die sites dan voor? Verwarrend. En of je nou zo meer kranten verkoopt, kweenie.

Update dinsdag 17-12-2013, 18.35
De Gooi en Eemlander wil een groot artikel schrijven over wat er de afgelopen dagen allemaal is gebeurd en wat we hebben bereikt. Vind ik wel leuk. Twee keer een kwartier aan de lijn gehangen met een journalist. Ben benieuwd.

Update dinsdag 17-12-2013, 18.37
De Kamervragen komen er toch! Komt mijn moeder nu pas mee! Renske Leyten heeft dezelfde vragen nu schriftelijk ingediend. Dank je wel Renske, eh sorry, geachte afgevaardigde mevrouw Leyten. Nu moet Schippers ze wel beantwoorden. Goed zo. Binnen zes weken anders zwaait er wat (zei mijn moeder, ik weet alleen niet meer wat er dan zwaait).

Update dinsdag 17-12-2013, 19.10
Vandaag maar 9.730 bezoekers (tot nu toe), totaal 77.000+. Veel in zes dagen tijd, maar het is wel een aflopende zaak, zoals ook te zien is aan het plaatje. Minister Schippers kan rustig gaan slapen. 'Dacht het niet!' roept mijn moeder. 


Update dinsdag 17-12-2013, 19.20
De Kamervragen van de geachte afgevaardigde mevrouw Leyten, o sorry, ik moet zeggen: lid Leyten. Klinkt ook niet erg vriendelijk. Lid Leyten heeft erg haar best gedaan. Poe. Veertien vragen. Die ook echt over mij gaan. Tis wat. Allemaal goed, maar ik wil de geachte lezer vooral wijzen op vragen 8, 9 en 13, die zijn nog wat goeder :-)

Had u ook gereageerd op de open brief van Daniël de Rijke als deze niet breed in het nieuws was gekomen?

Wat zegt het u dat Daniël in zeer korte tijd massaal steun heeft gekregen voor zijn strijd tegen risicoselectie? Deelt u onze visie dat dit erop wijst dat Nederland risicoselectie als niet solidair ervaart?

Erkent u dat de situatie van Daniël de Rijke niet op zichzelf staat, maar een voorbeeld is van hoe zorgverzekeraars omgaan met mensen die een medisch risico kunnen vormen en kunnen leiden tot hoge zorgkosten? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vindt u het rechtvaardig dat Daniël en andere mensen met een medische geschiedenis eerst formulieren moeten invullen voordat hij eventueel wordt toegelaten tot de aanvullende zorgverzekering? Kunt u uw antwoord toelichten?

Wat vindt u ervan dat zorgverzekeraar ONVZ hem karakteriseert als ‘brandend huis’ dat je niet verzekert? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vindt u het rechtvaardig dat Zilveren Kruis, Avéro en ONVZ Daniël zelfs direct hebben geweigerd voor de aanvullende zorgverzekering? Kunt u uw antwoord toelichten?

Blijft u erbij dat zorgverzekeraars slechts beperkt risicoselectie toepassen via de aanvullende zorgverzekering? Hoe reageert u in dat verband op de stelling van de NPCF dat ‘een verhaal als dat van Daniël vaker voor komt’?

Vindt u werkelijk dat uw stelling dat ‘solidariteit een belangrijke drager is van ons zorgstelsel’ samen gaat met het toestaan van medische selectie voor de aanvullende verzekering? Denkt u dat Daniël en zijn lotgenoten dat als solidair ervaren? Kunt u uw antwoord toelichten?

Vindt u het werkelijk eerlijk dat Daniël de keuze heeft uit zes zorgverzekeraars terwijl Nederlanders die niet kampen of hebben gekampt met gezondheidsproblemen uit alle aanvullende verzekeringen kunnen kiezen?

10 Vindt u het niet gek dat Daniël voor een aanvullende verzekering voor fysiotherapie geweigerd wordt vanwege zijn medische geschiedenis met kanker? Leidt het gehad hebben van kanker tot aantoonbaar meer gebruik van fysiotherapie?

11 Erkent u dat de weigering – op medische gronden – van mensen voor de aanvullende verzekering ook leidt tot verminderde aantrekkelijkheid van de basisverzekering? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat gaat u hieraan doen? 

12 Deelt u onze visie dat het verkleinen van het basispakket in combinatie met risicoselectie mensen als Daniël maar ook ouderen en chronisch zieken voor grote problemen stelt? Kunt u uw antwoord toelichten?

13 Welke garantie kan u geven dat volgend jaar of in de jaren daarna niet alle zorgverzekeraars medische selectie toepassen op de aanvullende verzekering? Waar kan Daniël in dat geval terecht voor een aanvullende zorgverzekering?

14 Deelt u onze mening dat risicoselectie via de aanvullende verzekering uitgebannen moet worden door een acceptatieplicht in te voeren? Zo ja, wanneer kunnen wij een voorstel tegemoet zien? Zo nee, waarom niet?

Update dinsdag 17-12-2013, 19.25
Het motto van mijn Twitter-account is 'Het is pas crisis als het bier op is.' Daar zijn best nog wel wat mensen over gevallen. Als ik zo'n zuiper ben, dan verdien ik ook geen verzekering tegen fysio, dat soort rare onzin. Hallo, ook jong geweest, iemand? Bovendien: ik drink bijna nooit. Echt niet! Nou ja. Maar vanavond wel. Denk dat ik maar eens ga proberen een flinke crisis te veroorzaken :-)

Update dinsdag 17-12-2013, 23.20
Nou nog eentje dan. Update, bedoel ik. Toch nog 12.000+ pageviews vandaag. En daarmee komt het totaal nu boven de 80.000. In zeven dagen, vijf uur en 25 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten