De Volkskrant voorspelt vandaag het nieuws voor 2014. Op 8: ‘De zorgverleners (-) voelen nu al wat de architecten van het zorgstelsel voor ogen hadden toen zij de “tucht van de markt’ introduceerden. Een handjevol verzekeraars dicteert de contractvoorwaarden en de tarieven van de zorgverleners. (-) 2014 wordt het jaar waarin kleine zorgverleners in verzet komen. Fysiotherapeuten, logopedisten en huisartsen verenigen zich in steeds grotere corporaties om tegenwicht te bieden aan de macht van de verzekeraars.’ En de verzekerden zelf? Die doen ook in de visie van de Volkskrant dus niet mee. Mmm.
Update dinsdag 31-12-2013, 10.35
Ook fysiotherapeut Henk Jansen uit Rijssen blikt in zijn nieuwsbrief vooruit. Hij is optimistisch over 2014. ‘De media raken eindelijk geïnteresseerd in de misstanden die door het huidige zorgstelsel ontstaan. Dit komt vooral omdat de consument daadwerkelijk getroffen wordt door het winstbejag van de zorgverzekeraars. Het ontbreken van solidariteit binnen het systeem wordt herkend en onder de aandacht gebracht.’ En: ‘De politiek begint zich ook te realiseren dat de ongebreidelde macht, die de zorgverzekeraar gekregen heeft van minister Schippers, het ontstaan van een echte zorgmarkt in de weg staat. Het huidige systeem zal leiden tot tweedeling in de zorg, en daar wordt ook de PvdA zich eindelijk van bewust.’ En: ‘Het is zaak dat consumenten, zorgaanbieders en media aandacht blijven geven aan de machtsongelijkheid en aan de dreiging dat zorg niet langer verzekerbaar blijft. Wanneer de aandacht hierop gevestigd blijft dan zal dit tot een stemmingsomslag bij de bevolking leiden. Met als gevolg dat de politiek zich anders moet gaan opstellen.’
Vandaag is trouwens de laatste dag dat mensen hun oude verzekering kunnen opzeggen. Dat is overigens niet zonder risico, zo is te lezen op de site van Independer. ‘Als je een zorgverzekering via Independer hebt aangevraagd voor 1 januari 2014 dan zegt jouw nieuwe zorgverzekeraar meteen je huidige verzekering op. Vraag je een verzekering aan met een medische acceptatie en accepteert de verzekeraar je niet? Ook dan is je huidige zorgverzekering al voor je opgezegd.’ Ik weet niet of verzekeraars zelf ook zo te werk gaan maar als ik dit zie dan snap ik wel dat veel mensen maar blijven zitten waar ze zitten. En dan had ik dus bij al die zorgverzekeraars een schriftelijke aanvraag in moeten dienen? Idioot. Dan ben je dus meteen je bestaande aanvullende verzekering ook kwijt! Ik vraag me af of Frederiek Weeda, de NRC-journalist die ook zo goed is in PR voor de zorgverzekeraars, dit wel weet.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten